Friday, November 18, 2011

starting of form four syllabus with chemistry.

assalamualaikum wrt.

this'll be a simple post. a few days ago aku dah mula belek buku chem f4, so nak share la sikit pasal chem ni. bab pertama simple je. explanation pasal apa itu chemistry, kerjaya yang related dgn chemistry, lepastu scientific method nak identify problem, nak buat experiment, bla3. end of chapter one. haha.

here comes the fun part. chapter two is about the structure of the atom. basically dah belajar dah, yang pasal solid, liquid & gas particle tu. lepastu ada masuk pasal the atomic structure. belajar pasal tokoh2 sains dulu dengan their investigations psl model atom dpa. 5 orang kot x silap. rutherford, bohr, chadwick.. lg 2 orang tu tak ingat :P

ada la belajar properties of subatomic particles. nucleus dia, made of proton dgn neutron. lepastu ada electron. rupa subatomic particle ni kan.. hmm hmpa tengok dah jimmy neutron? ada logo tu kan. ha tu la subatomic particle. ngehh :P lepastu belajar symbols of elements. K for potassium, Ar for argon, Cl utk chlorine, Ne utk neon, B utk boron, Li utk lithium and many more. aku tak hafal sgt. lepastu ada la cara nak tau atom tu brp nilai, kena tengok number proton & number nucleon dia.. campur, dapat la nilai dia..

lepastu belajar isotopes. isotopes ni mcm atom yang sama tapi ada bilangan neutron yang berlainan. such as: hydrogen 1 ada 3 proton. hydrogren 2 ada 1 proton, 1 nucleon. hydrogen 3 ada 1 proton, 2 nucleon and so on.. faham? lol tak faham? takpa, baca la buku rujukan/teks chem :)

the end of chapter 2 is about the electronic structure of an atom. well, atom ni ada nucleus kan. so around the nucleus tu ada 3 layer of shell. aku x reti nak explain sgt sbb aku tak faham sgt bab ni. nanti aku faham, aku post lain. lol :P

so that's about it. that's the first two chapters in chemistry. ada la belek sikit2 chapter seterusnya tapi takdak la teliti mcam bab2 ni. nak buat nota chapter 2. kbai! :)

p/s: amanah three, ingat tau. 3pm, KFC. sapa nak belanja aku krushers tu? teringin aku.
p/ss: most of kawan2 aku dah balik, satg turn budak tu plak :D

-Aina Shobri

2 comments:

H. Luqman said...

haihhh, rajin benor ye aina. me usha sejarah. patut ka dak -,-

Aina Shobri said...

sejarah tak brp nak best awal2 tu sebab masuk bab paleolitik bla3 yang kita dah belajar masa f1, tapi this time, lebih detailed. yang best bab 2, 3.. sebab masuk zaman pemerintahan sapa tah.. ada 4/5 tah. hihi