Tuesday, November 22, 2011

nafas baru.

assalamualaikum wrt..:)

#np Mirwana - Takdir Penentu. oh how i miss the old days. back when i was young and such a fool. lol, as if i ain't still young and still a fool. ehem. aaaaanywaysss...

memandangkan tahun ni dah nak berakhir tak lama lagi, aku pun macam berat hati je nak tinggalkan tahun 2011. yelah, tahun ni baru aku betul-betul rasa gerun nak menghadapi exam. baru aku betul-betul pulun sampai boleh dapat 6A dalam trial terakhir tu.

masuk tahun baru nanti.. sekolah aku akan berwajah baru. kebanyakan bangunan dicat baru. meja dan kerusi dibaik pulih dan banyak dah lampu dipasang sepanjang laluan jalan kaki. bekalan air dekat blog G pun dah ada. tapi.. pelajarnya macam mana? huh harapan aku adalah pelajar baru tahun depan tak gedik, tak mengada-ngada dan reti hormat cikgu dan seniors.

pihak sekolah pun dah banyak buat aktiviti menarik (despite aktiviti selepas PMR tu.. -.-") but satu je aku bangkang sepenuhnya. 100% aku bangkang. seriously bagi aku benda tu sangat tak masuk akal dan aku rasa pihak sekolah kena pertimbangkan lagi perihal SDD Band.

okay nak tau kenapa aku bangkang?

1. Tak membawa faedah kepada pelajar mahupun sekolah
okay firstly, dah lah mintak sumbangan dari Maybank lebih dari RM30k. lepastu guna duit tu untuk beli gitar, drum set, dsb. salurkan duit tu kepada kelab-kelab, persatuan, kelas, lembaga pengawas pun takpa. peroleh faedah dari pelbagai pihak.

2. Menurunkan prestasi pelajar
fikir logik ok. prestasi akademik sekolah kita pun terabur, tak capai tahap stabil dan masih dalam ban 6 lagi.. tiba-tiba nak perkenalkan band ni. tak rasa ke pelajar akan menumpukan perhatian kepada band daripada pelajaran? duhh, it's obvious.

3. Masa depan pelajar yang sertai band ni tercalar
ok katakan pelajar yang join band ni, SPM dia teruk. tapi dia mahir main gitar. what does that take him to? kutlah majukan sukan sekolah ke.. biarpun SPM dia tak seberapa, sukan dia boleh bantu dia di masa depan. dia boleh jadi atlet negeri, atlet negara infact. tengok Nazmi Faiz -.-" kalau dia mahir main gitar sekalipun, SPM lingkup.. dia nak buat apa for a living?

4. Nama sekolah tak naik pun
sebabnya, zaman sekarang ni band tu kira biasa dah. tengoklah, sekolah Tun Uda pun ada band. BJ pun ada band. well, bagi sekolah kluster macam BJ tu takpalah sebab stabil akademik & kokurikulum.. ini akademik pun tunggang langgang, nak ada band pulak. tak menang tangan la cikgu-cikgu.. ok anyways, kutlah tubuhkan orkestra, aku pun sokong. baru la elit, baru la orang pandang. band biasa, macam penyangak tahu? -.-"

5. I JUST DON'T AGREE, OKAY?!
aku tak boleh nak sokong. i just can't. yelah, fikir logik jela. akademik pun masih terabur, sahsiah pelajar pun entah apa-apa. every month ada je buat cikgu disiplin marah. nama batch pun tercalar, nama sekolah tak payah kata la.. nak lagi tubuhkan band. dahlah makan kos yang banyak. instruments nak simpan mana? student nak training dekat mana?

kot ye pun nak majukan sekolah ni, fikirkan lah cara lain. band bukan penyelesaiannya. some students agree, some students don't. well aku tergolong dalam don't tu. penubuhan band ni akan mendatangkan lebih banyak keburukan dari kebaikan. trust me. silap haribulan, tak sampai sebulan bagi student main instrument, dah pun jahanam. sekolah nak tanggung ganti rugi? duit dah melayang, apa boleh buat?

tolonglah. sebagai pelajar sekolah tu, aku pun ada hak nak bersuara. benda ni affects the school's dignity and name. walaupun kita dah jatuh, janganlah sampai masuk bawah tanah. agak-agaklah. memang aku marah perihal ni. maaf, cikgu. saya memang tak boleh nak setuju. kesian ibu ;\

ok anyways, back to the post. tahun baru.. harapan aku.. aku masuk sekolah baru.. insyaAllah. doakan aku 8A ok? thanks :)

-Aina Shobri

8 comments:

CK said...

err don't u think band 6 is considered as good enough. or u want to be in band 4? 6/7 is the limit.

Aina Shobri said...

band 6 is.. sekolah berprestasi rendah T_T

CK said...
This comment has been removed by the author.
CK said...

so which band do u wanna go?

CK said...

if im not mistaken, the students is first needed to be judged first. so they need to go for a higher band. that's why the KPM, they approached this Standard kurikulum back in few days ago. or the KPI.

Aina Shobri said...

it's not what band i want to be in or whatnot. it's the matter of kembalikan zaman kegemilangan sekolah yang dah lama terkubur oleh sebab my school semakin lama dah jadi tempat pelupusan pelajar bermasalah. sebab tu jadi susah utk pihak sekolah lakukan aktiviti menaikkan nama sekolah dan keluarkan sekolah dari band 6 ke band 5. sekolah berprestasi tinggi is in band 1. get it?

CK said...

yea, i know band 1 is for high performance school, mind that. but whatever it is, it's not the school to be blamed. it's the students. students need to achieve band 5/6. that's that. i don't think for having band, and all that will cuz ur school to be even stuck in the brink of problems et cetera.

Aina Shobri said...

yela, i know its the students. thats mainly why i posted about the freaking band thing. dah la benda lagha -.-" ishh. the band thing is actually like a pengukur for the school's performance. seeming that mine's still in the 6th band, we have so much to improve. period that.