Tuesday, November 15, 2011

light painting

assalamualaikum.

this'll be a short post. jap lagi nak keluar (lol bukan dating ok). here it is, hasil light painting yang tak seberapa.





so this is my first time light painting. cara-cara dia senang je. steps:

1) kena ada dslr (tak silap kamera biasa pun boleh, tp aku x ingt cemana nak adjust)
2) di tmpt yang gelap
3) ada sumber cahaya yang kecil & ringan (iTorch ke, torchlight ke..)
4) rendahkan shutter speed.
5) guna ISO yang kecil.
6) besarkan apeture.
7) tangkap pakai timer/mintak tlg org snap.
8) tadaaa! XD

ok aku memang orang baru dalam bidang ni. baru nak berjinak-jinak dengan 550D kesayangan tu. so jangan marah kalau tersilap dan minta tlg tunjuk ajar yea. oh, untuk gambar2 ni aku guna shutter speed 8", apeture f/8, ISO 200.

tu je :)


-Aina Shobri

5 comments:

cikgu laili said...

http://4.bp.blogspot.com/_jEmemUXmYHk/TUIOL5i09jI/AAAAAAAAAhY/R0f4drr2vvM/s1600/_DSC0030.JPG

Aina Shobri said...

cun gilaaa tp tu ight traill. alamakaiii, bila la nak boleh keluaq malam pi tangkap gmbaq. dpn rumah ni bukan ada sgt keta lalu..

cikgu laili said...

tunggu la u above 18 years old dulu. haha

Aina Shobri said...

thank you captain obvious T_T

cikgu laili said...

o well, being an adult rocks =)