Thursday, December 1, 2011

aku dan menulis

assalamualaikum wrt :)

so harini entah mood apa mai, menulis macam air.. flow ja tanpa henti, alhamdulillah. tapi ni aku dah start blogging bermakna aku dah stuck. so aku letak tepi jap sinopsis & plot tu, aku get started on watak. and no, i'm not talking bout KOMSAS tingkatan empat. lol.

well, menulis dah jadi rutin harian. biarpun tak menulis di atas kertas, menulis dalam microsoft words pun aku kira menulis. tatabahasa entah betul entah tidak, hentam kromo aku kasi! haha K. er aku sendiri taktau apa motif post ni sebab aku hanya menaip untuk memenuhi blog aku dengan post-post yang baru walaupun ianya sangat bosan dan dull. yes, dull.

bila menulis, kita rasa minda kita tengah flow ke atas kertas tu through pen kita. bila menulis, kita rasa kita boleh express anything in our own words. bila menulis, kita boleh lepas tension. bila menulis, kita boleh perbaiki cara penulisan & tatabahasa. bila menulis, kita boleh rasa bebas. and above all, bila menulis.. boleh rasa like a boss! haha.


rasa like a boss sebab no one can judge our writing. sebab benda tu adalah from our own fantasy. mana boleh orang judge fantasy kita. katakan hang tulis pasal impian dan harapan hang, takkan orang nak judge? mana boleh. orang yang judge tu kira mempersendakan impian hang. so yeah.

kepada yang kata menulis ni tak best, you should try it. kalau nak buat diary, jangan tulis dekat buku yang nampak sebijik macam diary. lagi la orang nak baca. make it a simple book. a journal ke apa. like me, aku guna buku latihan sekolah je. tak da siapa syak walaupun kalau aku bawak ke sekolah. so, rilek jeh! tapi, dekat Perkara tu yang tulis subjek apa-apa, nanti tersilap hantar buku! i know, cuz i've done that before. malu tak sudah T_T

oh and, writing can be your best friend bila kita bosan or anything. just write. go with the flow. apa-apa yang kita imagine, tulis/taip. so anyways.. aku nak sambung menulis. haaa! kalau buntu bila menulis, baca surah alam nashrah tu, selawat banyak-banyak mohon Allah kurniakan idea yang melimpah-limpah. amin :)


-Aina Shobri

No comments: