Monday, October 24, 2011

prefects. what to do?


assalamualaikum world!

sekarang ni aku rasa empty. pagi tadi baru je hantar mak aku pergi airport. malam ni flight dari KLIA ke Mekah. insyaAllah semuanya selamat. truthly, aku agak la cemburu mak aku dah sampai 'seru' untuk pergi sedangkan aku belum lagi. memanglah aku baru 15 tahun, tapi kot-kot lah aku mati awal, tak sempat aku nak ke tanah haram.

oh well, aku harap aku dapat peluang untuk ke sana tak lama lagi. insyaAllah, kalau ada rezeki.. amin. em, harini aku nak post s/thing about the board of prefects sekolah aku. or known as bkp. well, as we all know. smk sungai ara is known for the football team, for the police cadets and the army and now, sikit demi sikit known for the bahas team. sekarang ni, i want smk sungai ara to be known for the prefects board and for the academics.

so in order to gain that, everyone in the board of prefects MUST be brainwashed. aku seriously tak tahan dengan perangai bebudak pengawas form one & form two. aish, kenapa sejak kami tinggal sesi petang, terus jadi macam ni? penat natasha, shahmirul dan aku usahakan sesi petang, bila tinggal, jadi macamtu.

so sekarang ni aku taknak complain banyak-banyak. marah pun tak guna sebab benda dah jadi. lebih baik fikirkan cara untuk pupuk sikap cooperate antara satu sama lain. tak sanggup dah aku dengar cikgu-cikgu datang complain cakap pengawas pun sama naik dengan student biasa dekat sekolah. kalau macam tu, apa guna jadi pengawas? baik bukak baju biru korang tuh.

throughout kem yang aku hadir last week, macam-macam aktiviti aku buat. dan macam-macam aktiviti itulah yang memupuk sikap cooperate antara ahli kumpulan aku. contoh, masa main paintball. walaupun kami main berlima, tapi dalam masa 5,6 game tu lah kami jadi rapat. for example, masa game quarter finals, pallete kami semua hampir habis. so masa pertukaran glggng tu, Hafizt pun agih-agihkan pallete bagi sama rata. lepastu ada pulak yang tolong backup aku masa main game walaupun dia yang kena tembak dan bukan aku. aku rasa dengan simple things macam ni la yang akan memupuk sikap tu secara tak langsung.

see my point? okay next, aktiviti hiking. memang best, dan sangat-sangat menguji ketahanan mental dan fizikal setiap peserta. but aku rasa hiking ni tak mampu lah nak buat kut sebab perlukan penjaga dekat beberapa tempat. lagipun, dekat bukit bendera. perlu ambil kira kos jugak kan.

macam-macam lah. banyak cara actually boleh guna untuk cuba pupukkan semangat cooperate antara dorg nih. cuma, ada saja penghalangnya setiap kali nak buat. aku harap this time, akan menjadi sebab dah penat aku fikirkan idea baru setiap kali cikgu reject idea lama aku tu. so this time, it'll be in three phases. fasa pertama tahun ni, insyaAllah. fasa kedua dan ketiga tahun depan, insyaAllah.

a lil hint; fasa pertama, kita akan buat aktiviti yang aku sebutkan kat atas. yes, kita perlu kutip duit sikit untuk yuran sewa gelanggang dan bas. aku harap semua dapat libatkan diri. lets hope my plans will come true. okay aku taktau apa yang aku merapu sekarang ni. better off pergi tidur. Qailullah katakan :D

-Aina Shobri

No comments: