Saturday, February 12, 2011

kerja kursus geografi 23/2


assalamualaikum.

kali ni aku post pasal kerja kursus geografi, kod 23/2. specially untuk pmr candidates yang akan buat tajuk Pencemaran Alam Sekitar. kalau buat pasal Perkembangan Sistem Perhubungan (telekomunikasi) tu aku takleh tolong la sebab cikgu aku pilih Pencemaran Alam Sekitar.

okayy guys. untuk tajuk pencemaran alam sekitar ni, macam biasa kena ada pendahuluan, penghargaan, objektif, kawasan (wajib ada peta), kaedah and all that crap. untuk section Dapatan, kena ada these things:

i) Konsep Pencemaran Alam Sekitar
ii) Jenis Pencemaran Alam Sekitar
iii) Punca Pencemaran Alam Sekitar
iv) Kesan Pencemaran Alam Sekitar
v) Cadangan untuk mengurangkan pencemaran alam sekitar
vi) Penerapan nilai atau unsur patriotisme dalam dapatan kajian

mungkin cikgu korg dah bagi guideline, mungkin belum. tapi takpa lah. aku sekadar nak kongsi apa yang aku tau.

ketua panitia geografi sekolah aku cakap, tak perlu nak hias bagi cantik2 and all that. tak salah tapi bazir masa sebab kita masih ada kerja kursus sejarah, k.hidup and agama islam. so bazir masa, tenaga dan duit ja nak hias lebih2 sebab nanti kalau dapat full marks, full marks takat tu jelah. dalam slip result nanti akan buh lulus ja. kerja kursus geografi xkan sumbangkan apa2 markah dalam exam sebenar masa pmr nanti.

so tak perlu bazir masa dalam menghias natang nih. tak pasal tak cukup masa nak study. kita dah nak dekat pmr. so ingat2 lah pmr. tak perlu waste masa. masa tu emas buat kita. takut tak sempat habis silibus and all that pulak.

oh yeah, korg perasan kan aku dah post up countdown untuk pmr dekat hujung kanan blog aku? well, time is money and i can't bear to waste any second. kelas korang dah start buh countdown dekat whiteboard? kelas kami dah. hahahaha -.-"

that'll be all. kalau dah ada apa2 update pasal kerja kursus subjek lain, i'll inform you guys. lebih baik berkongsi kan? and kalau rajin i'll post up some maths, science, sejarah and geografi exercises that we can do together, here in my blog. cadangan by my friends actually. haha. lagipun ada jugak manfaat kalau online masa weekends selain bukak facebook ja.

toodles!



Aina Shobri


No comments: