Sunday, February 6, 2011

Conclusion of January 2011


assalamualaikum everyone.

its 2.38AM and i'm still up with my sister. she's chatting and i'm doing my freaking folio. for the past 2 days, i've been staying up late till 3-4 AM. idk why. haih. dahlah esok sekolah. boleh lagi tidur lewat-lewat. semua gara-gara homework yang ... tu. haih. okay, semua boleh baca kan title post kali ni? actually nak publish post ni hari selasa lepas, tapi macam tak cukup isi je lagi. so biarkan jadi draft dulu. then pegi kl pulak, bilanya nak sambung? folio lagi. nota lagi. letak tepi dulu. sekarang dah betul2 free baru nak sambung. heaa.

January 2011 for me was.. peh. sangat memenatkan! yelah, 2 years sekolah sesi petang then this year naik pagi, mau tak struggle nak cope balik with everything. usually bangun subuh then tidur balik *bad habit xD* and now lepas solat ja kena mandi dah. takpun mandi & siap2 dulu baru solat.

first day lagi aku dah tersengguk-sengguk dalam kelas. apakahhhh. macam ser ja lagi. tak habis2 complain dekat Sheril (deskmate tercinta) yang aku ngantuk macam pa lagi. dia pun keja gelak kat aku bila aku complain. hurh. first week takyah kata lah. study kemana, belajar ke mana. okay, aku admit. first week aku study 15 minit and the rest of the study time aku lena. hahaha tak tahan kot. takleh cope lagi.


second week. ada improvement sikit. dalam kelas aku boleh bukak mata lagi. kalau dak jangan harap aku boleh bukak mata. pejaaam ja. haha. but tersengguk jugaklah. nak buat macam mana, aku takleh cope lagi. second week ni jugak aku start tuisyen dekat pusat tuisyen kristal. erk. Miera pun tuisyen situ. aku assume best lah sebab Miera tuisyen situ since form one. but after 15 minutes in the class, pergh. ternganga aku tak paham pedia dia duk bebel sorang2 dia.

apa boleh buat, sabar ja untuk sebulan. lepas habis tempoh sebulan tu, aku nak daftar dekat Akhiar kot. nak try tuisyen melayu lak. before ni tuisyen cina ja. peh. dah la kelemahan aku adalah untuk memahami vocab yang disebut oleh orang cina. sorry chinese peeps, seriously agak payah untuk aku paham apa yang depa sebut.

third week. haaa, hari selasa tu ada student baru. yang aku mention dalam post INI. malas lah nak cerita pasal dia. simple2 cukup lah kut? hmm. first impression was, "my god. another free-hair?" aku paling sensitif tengok orang free-hair. lagi-lagi kalau classmate aku. kalau budak kelas belakang tu aku paham lah. kata mereka, "awal lagi nak taubat", "rileks lah. enjoy zaman remaja hang.." erk. menyampah. opps! okay takmau mengumpat!! nama dia Amanda and she's cool. boleh buat kawan lah. okay tutup kes.

fourth week. haaa week ni la cikgu2 rajin bagi homework. puihh memang sayang gila babun dekat cikgu-cikgu sebab homeworkssss ni. nak siapkan dekat sekolah before balik rumah pun tak sempat woi. perjumpaan manjang. nyampah aku. haih. balik rumah pun dah penat gila, so nak buat kerja pun macam... er aku dok nampak katil ja.


*muka cam apa lagi-.-"

hari sabtu tu ada majlis apa entah. apa kena mengena dengan Aku Janji. hemmmm. kena oath nak achieve berapa A dalam PMR and all that tuu. and paling tak tahan, aku, 2 other PMR candidates, 3 SPM candidates and 2 STPM candidates yang dipilih akan lead oath tu dekat atas stage. gilos. then masa depa tulis target tu, kami 8 orang akan tulis atas pentas. bapak ah tebal muka aku time tu. ayah pun naik dengan muka selambanyaa. hoho.

after that aku dengan ayah pi minum jap then terus balik, siap2 untuk pergi pameran Jom Masuk U! Aku pun kepoh ja ikut. nak jugak tengok Uni mana offer Law and all that. mula2 aim nak amik Law dekat Aussie. but then again, kalau aku amik dekat overseas, nanti aku nak balik kerja dekat Malaysia. masa aku belajar tu, aku belajar law negara tu dan bukan negara aku sendiri. jenuh lah aku nak belajar lain. so senang cerita, amik law dekat dalam negara je.

*nak cerita sikit pasal law ni* based on pemerhatian aku dekat pameran tu, uni yang top yang offer law is University of Malaya (UM) & Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) so dua tu adalah option aku bila aku habis sekolah nanti. ibu cakap aku memang sesuai untuk jadi lawyer sebab aku mulut "hebiaq" bak kata orang penang. definitionnya adalah mulut laser, mulut yang mengeluarkan kata-kata spontan tanpa berlapik, dsb.okay enough abt that.

so my conclusion here is, January was rough. oh man. ini baru January. belum lagi struggle school days in Feb, March, Apr, May, June, July, Aug, Sept, and paling penting, Oct! bulan ogos dah trial. bulan oktober pulak dah pmr. aduhai kecut perut aku weh -.-" tiap2 hari aku bukak laptop, the first website yang aku bukak ada website ini:


pergh. *click to enlarge* cuba perhatikan betol2 dekat kotak sebelah kanan page tu. aku baru je screenshot natang ni tadi. 240 days left weh. hoii macam tak percaya je aku dah form three and nak ambik pmr tahun ni. puih! so dengan membuka laman web ni, secara automatik aku pun tersedar aku akan amik pmr tahun ni. pergh mmg menggetar jiwa betoi.

akhir kata, JANUARY WAS TOUGH but THE REST WILL BE HELLA TOUGHER.

Sekian.



Aina Shobri,
Hidup Mulia Mati Syahid,
PMR Candidate 2011

2 comments:

Emy. said...

kak aina, onl la ym.

Aina Shobri said...

haha kot sini pon jadi ah? hebat. jap.