Monday, January 31, 2011

Krisis dkt Mesir

copied from Blog Arif.


Bila baca balik rentetan kejadian yang berlaku di Mesir sekarang ni, aku rasa sangat kesian kepada pelajar di sana. Aku faham sangat situasi mereka dan aku rasa apa yang mereka alami sekarang berpuluh kali lebih teruk dengan keadaan di Moscow. Aku juga teringat kepada segelintir pembaca blog.ariff yang juga merupakan pelajar kursus perubatan di Mesir dan juga kawan-kawan seangkatan di MAI ni yang kebetulan menghabiskan masa cuti musim sejuk di sana. Harap mereka semua ni dan seluruh rakyat Malaysia di sana selama.

Inilah nasib pelajar kita yang belajar di luar negara kalau ditempatkan di negara kelas kedua atau ketiga. Aku rasa satu hari nanti kerajaan patut menghentikan daripada menghantar pelajar ke negara-negara yang bermasalah dan hanya menempatkan pelajar di negara maju sahaja. Sebentar tadi aku baru dapat mesej melalui Facebook daripada seorang pelajar Malaysia yang menuntut di Egypt berkenaan keadaan pelajar di sana dan aku rasa mesej ini perlu disampaikan kepada semua supaya kita tahu yang sepatutnya kerajaan kita perlu secepat mungkin menghantar bantuan dan mengeluarkan rakyat kita dari sana.

Salam Ariff, saya Nadia, a student in Egypt.

Ariff, kini saya berada di Malaysia kerana pulang untuk winter break, but when I got home, the condition in Egypt somehow got worse about the Hosni Mubarak thingy. Ramai yang sangka keadaan kat sana adalah okay, mengikut kata Jabatan Penuntut Kaherah Mesir dan Kedutaan Malaysia di sana, but there are parts that they don’t know:

Di tempat saya Mansoura, people got killed on the streets, houses are getting robbed and they are aiming to attack Malaysian students. There are about 6000 prisoners on the streets! Pelajar kita di Alexandria dirogol, airport dibakar dan anggota polis tidak lagi menjalankan tugas mereka.

Kita memohon supaya kerajaan Malaysia memandang serius hal ini. Bukan sahaja di Mansoura, malah di seluruh Mesir keselamatan rakyat kita terancam.

Segala update berkenaan keadaan di sana boleh dibaca melalui blog Krisis Mesir, Nasib Pelajar Kita

Jika ada cadangan di luar sana untuk membantu kami mendapatkan perhatian kerajaan Malaysia, sila hubungi Nurul Nadia Binti Md Zin di 017-3193923

Atau melalui:
Facebook: Nuvul Nadiva Dizavch
Twitter: DyyaDizarch
Blog: Nadia-ism
YM: nadia_mdzin2001@yahoo.com

Please let all Malaysians know about this. I will do the same but I need your help too especially to all the bloggers out there. May Allah save our citizens there.

- Nadia

-end of post-

at this moment, aku sangat worried. tipulah kalau aku kata aku tak risau pasal keselamatan kakak aku dekat sana. sapa tak risau? aku dengar ada rusuhan hari rabu haritu. but tak expect serius macam nii. ya Allah gelisahnya hati aku pk kan student kt sna, khususnya kakak aku.

kerajaan negara lain semua dah evacuate student dia, Malaysia bila pulak? tuan perdana menteri yang dicintai oleh rakyat (geli geleman aku) toloonglah. bukan dah kumpui duit rakyat byk dah? tax pon naik, harga barang pon naik. semua naik. duit dah berjuta-juta. guna duit tu utk bwk balik student & rakyat msia dkt sana x boleh ka?

macam2 aku dengaq. student Iskandariah kna rogol, airport Alexandaria kna bakar, mcm2.. rusuhan manjang.. polis pon dah tadak. banduan berkeliaran. semua banduan katanya aim rumah student msia, nak rompak. bank kna rompak, balai polis pon kna bakar. ni bukan case serius ka? boleh kata nak tunggu red code pulak. pala hotak!

ni yang aku nak marah ni. dah red, green, yellow, purple code dah aih! dengar kata msyrkt Arab dkt sana ckp, klw Husni Mubarak, menteri ka apa tatau dpa tu tak turun jawatan dlm masa 4 hari, dpa akan cetuskn perperangan all out. bila dikira, tempoh tu akan berakhir pada 2 Februari 2011. hari Rabu weyh o.-"

krjn msia, bantu rakyat msia dkt sana. haihh. macam tadak effort nk bantu lgsung! ni yg nk marah niii. haih. dah, nak sambung buat folio. bai.


ainashobri

2 comments:

CikBulat said...

Nadia, adakah betul? pelajar pengajian islam diketepikan???

Aina Shobri said...

Betul. Kakak sy sndri ckp. Ape2 info x sampai rumah negeri. Sampai dekat ARMA je.