Friday, December 31, 2010

it was an awesome ride and it was dope!



assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh!

salam tahun baru kpd semua :) maaf, update lambat. smlam ingt nk update but tup2 keluar. pergh siap p pesta lagi. dengan dok penat x habeh g. haila. day by day aku nk taip mesti ada je halangan. takpa, today aku nak taip kasi habes kenangan dkt gelanggang pusat. sapa tak pi mmg rugi. serius cakap, mmg rugi. hehe.

Ahad 26 Disember - Hari Pertama

Dalam pukul 3 ptg camtu baru kuar rumah. plan asal pi alor setar dulu, makan laksa ah apa lagi. haha. so mmg pi makan laksa pun. but masa dah masuk rumah, ayah suruh amek baldi, berus, bla3...so extend, 3.17 baru kluar rumah. hmm. dalam sejam 40 minit perjalanan jugak ke alor setar. smpai, makanmakan kasi kenyang. tambah sekali ja, x larat nak makan byk2. haha. [astu pi smyg asar dkat surau apa ntah. then trus gerak pi gurun.

masuk ja kawasan gurun, aku jadi gerun. haha serius tk tipu. masa nak masuk simpang masuk kampung tu, nampak perubahan. siap ada papan tanda g, dia ada logo pusaka gayong dgn ada tuleh, "Gelanggang Pusat" aku nampak tu trus jadi org perak buih. haha tau perak buih? orang jakun ah. haha, masa dok masuk selekoh tu, aku jadi gerun balek. smpai ja, nampak x rmai sgt. semua dok tgok peleeek ja. aku turun keta dgn ayah, dpa usha lagi pelek. pergh ==' aku p daftar dgn ayah. then hbes daftar, trus jalan p rumah makngah, tmpat kami (yg pmpuan) menginap. untung jugak stay situu. smpai ja, tgk dpa 5 org da smpai (cikgu sharifah, kak dayah, kak rahmah, kak nad & kak zida) then dpa 5 org p kluar makan. tapa la.

lepas ckp bai bai apa suma tu, trus patah balik p rumah makngah dok atas sorg2. ergh terasa asing. pasang ubat nyamuk sgt nyamuk byk ngat. then cucu makngah smpai rumah. dia tlg kasi kipas dgn tilam apa suma tu. aku smyg maghrib dlu. then dpa 5 org pon balik. then ayah patah balik hantar ubat nyamuk, repeller, torchlight dgn jagung xD then salin baju apa suma, lpas smyg isyak baru gerak p dewan. ucapan pembukak, then berpecah ikot group. aku dapat group 2 dgn kak rahmah :) mula2 group tu gila bapak bosan. aku ngan kak rahmah pon macam ==' niat nak tukaq group. tapi tapa la, bagi peluang ahh.

oh yeah, malam tu malaysia lwn indon. haha, suma pakat frust xleh tgok bola. dpt tau keputusan pon jadi lah. tapa, tak mati pon. tidoq around pkui 12.30 cemtu.

Isnin 27 Disember - Hari Kedua

tepat pukui 5.30, alarm bunyi. celik mata ja depa semua dah bangun dah. perghhh baloq gila nak bangun. tak laqat weh. waaa xmau bangun. kepala otak dok pikiaq, pergh lagi 4 hari cemni! tapa ka, bangun gak. cuci muka apa suma. then siap2 turun padang. warm up, then lari pusing kampung. pergh penat gak. then cool down, minum pagi. patah balik p rumah makngah tukaq kasut, amek bengkung dgn senjata. then gerak g dewan. trus bukak adat, start training ikot bengkung. aku tercengang jugak ah tengok aku sorg jeh yang ada around budak2 yg amek merah. perrrghhh malu. tambah malu bila training asas simbat, terpaksa partner dgn Aen (nazrin) mcm nk tergelak pn ada gak tengok mamat tu gelabah semacam. haha bongok.

ptg tuh, sorg join kami. er, mula2 dia gedik gila. haha serius cakap dia gedik. btw dia laki. dia partner dgn Aen. so takpala, aku tukaq2 shift partner dgn cikgu Sharifah ja. haha. then malam tuh, aku pi mandi seni. akhirnya aku dapat lesen main senjata. hehe kira mcm lesen jugak. insyaAllah aku amalkan 70 ribu kali surah al-ikhlas. habis mandi seni tu terus gerak g dewan. smpai dewan je, ada lagi 2 orang join kami (yang merah ar) malam tu meriah semacam duh. serius tak tipu. ada cikgu perempuan mengajar budak hijau. atleast dorg ade cikgu pmpuan :) aku lak masih takde partner. gile sedeh ;\ takpe ah, haritu da dapat silibus pisau tangkapan anak sungai 1-13, tangkatan tombak 1-5 and tangkapan radak 1-5. er, aku x pasti ah aku ase hari isnin ni da dapat pentas kot. erk, x pasti but rasanya dpt pentas hari nih. yeah, i'm sure. haha. tp dpt sparuh ja. dapat smpai 4 ja. lg 3 dpt esok. malam tu tido nyamuk punyelah belambak. pergh =='

Selasa 28 Disember - Hari Ketiga

pagi2 lagi dah lewat. kah3. bangun2 ja dengaq tapak kasut dok berlari dpan rumah makngah. pergh! lewat dah! pukui 7.15 dah. hahaha semua pakat burn subuh. tidoq nyenyak sgt. bangun2 truih basuh muka, berus gigi, pakai kasut, pecut pi padang. dpa suroh lari 2 round. tu ja pon. leks ah. haha, then sarapan. pehtu patah balik p rumah makngah, tukaq kasut. masa p balik ke padang en, mata aku pedih gila. perrhhh terbaik ah. ada binatang masok mata aku. merah menyala kot mata aku time tuh. nak buat gerakan pon x senang. pergh tenyeh x henti.

x tahan sgt pi habaq kat cikgu din. cikgu din bgtau mat rock ==' mat rock un bawak aku pi perigi mana ttau, aku pon celup muka aku. haha. lega sat, tapi dok tenyeh g. sumpah pedih x tipu. masa nak patah balik p padang, terserempak dgn 4 org nih. 2 org pakai sweater. 2 org lagi pakai uniform silat. tengok muka mmg x kenai. then dpa tolong la sikitsikit. then my eyes are all better. alhamdulillah :) then masa nak bukak adat2, aleh2 yg 4 org td tu pon mai bukak adat skali. oh okay, i see where this is going. dorg un amek merah.. saat tu hati aku gembira gilaaa sbb tau aku pasti akan ada partner walau cemana pon. hehe.

hbeh bukak adat, trus amek simbat buat asas ngan gerakan. perh. then dpa pon blajaq skali. kenai2, okey 2 org dri KL, lagi 2 org mmg asal kedah. sorg nama Fira sorg nama Masnur sorg nama apa xtau tp pggei Uby sorg g nama Bedah xD semua 19 kot? ntah lah lebeh kurg cemtu lah. kak fira ngan kak mas partner dua, dpa dua mmg xleh dipisahkan. haha. serius cakap xD okay takpala then dapat buah pentas kasi abes. masa dpa tunjuk buah pentas tu, sorg2 terbeliak bijik mata. terkejut. lagi2 dengaq kata dah habeh dapat buah tangkapan pisau. lagi terkejut. leks ah. then ajaq lah depa 1-4 pentas. then buat sama2 bg habeh. then rehat. ptg tu smbung blek. ptg tu jugak kena denda. pumping 30 ats tar. well, leks ah xD

malam tu buat apa yeh? hmm. oh yeah, dapat tangkapan simbat 1-5. lagi 2 tu dapat esok paginye. seksa lah jugak malam tuh. hik hik. hari selasa nih kaki aku mula cram. pergh best. blkg pon mula sakit. kami budak merah ni habeh paling lambat. so balek bilik pon lambat. kesian dpa tunggu aku lama. hehh. maap ye. then balik, tidoq.

Rabu 29 Disember - Hari Keempat

pagipagi lagi kaki aku merengek sakit. perghhh bangun awai gila sbb takot lewat lg mcm hari selasa xD berdiri ja, aku rebah. pergh sakit doh. cam nak teyak ja, tahan jeh. then siap2, pi ja dkat padang. then cikgu sharifah trus bgtau cakap kami kaki cram. so aku, kak dayah, kak nad & kak rahmah lepak dkat khemah tuu. haha, kak zida ngan cikgu sharifah ja yg lari kampung. masa dok lepak tu, kami sembang 6 topik. pergh lawak kot.

haha pasal Sekolah, Budak Zaman Sekarang, Politik (xleh blah), MAKANAN, Bercintan-cintun andd pasal apa ntah? satu g aku lupa ah. hehe. but 6 altogether. dalam dok bercakap pasai makanan tu, kak dayah ckp kak dayah lapaq roti canai. elok ja cakap roti canai en, teksi pakcik apa ntah smpai, dia kluaq ja bawak roti canai. pergh xD

okey lepas tu aku sakit perut. effect makan malam tu kot? hentah lah. but for sure aku sakit perut. then pagi tu dapat buah 6 ngan 7, buah simbat. then revise sikitsikit dgn yang len. kak uby ckp dia tkmau amik ujian, so dia trus menghilangkan diri. ada ke patot? ==' tapa la, yang putri yang amek merah tinggai aku, kak bed, kak mas ngan kak fira busuk. haha. ha! aku ada story dak pasai budakbudak laki yang amek merah skali dgn aku? err ada la beberapa ekoq mamat nih yang mai kemudian. sorg nama Aen. sorg nama Awai. sorg nama Indra tp suroh aku pnggei dia Spark ==' sorg g nama Pon. tp Pon tu injured hari selasa sbb pakai pisau aku. peh. si Awai tu tk sudah carik pasai ngn kak Fira busuk tuu, then ntah dari mana dia dapat idea nak gossipkan aku pulak ==' siap ah kak fira!

ok ape2 ah. terbabas sudeh. er, then ptg tuh dgr kata dpa nak kami pakai uniform full. aku pon mcm.. er, oke? aku pakai je. sampai2 tgk semua dok gelabah semacam. aku pon tnye ah budak merah, "ujian harini kah?" dorg pon angguk. aku pon gelabah laaa. pergh tak ready kot. then aku gelabah carik kain batik. naseb baik kak zida bawak. peh mmg ketaq habes. then bukak adat, after that tunggu turn utk ujian. agak2 dlm 15-25 minit jugak tnggu. peh takpa la. then trus buat asas, gerakan pisau. then asa ngan gerakan simbat. then one by one (with partners) pegi buat tangkapan anak sungai, tombak & radak. then trus buat tangkapan simbat. perh ada la 3,4 org terlepas dari buat tangkapan pisau tuh. haha, sapa suroh mai lambat?

then diteruskan dgn pentas pisau & pentas simbat. sempoi oh walaupun aku sakit kaki & lengan mcm pa g. tahan ja. masa tu dok pikiaq, peh beban terangkat weh. tinggai lompatan ja. then tiba2 dpa habaq tadak lompatan. macam nak melompat ja. riang ria. hehe. then tutup adat ramai2, then p minum ptg, then balek rumah makngah. siap2 apa semua. malam tu ada ceramah.

after ceramah ada kerja group. eh sebelum tu kami menyanyi dulu. hehe menyanyi lagu gayong tercinta :D then baru buat kerja group. kna bt lakonan. peh macam stupid. 4,5 kali gak ubah tema. hahaha nak taw dak apa yang lebeh menyakitkan hati? LASTLAST TAK PERFORM PON. perrghhhh sakit hati. sat ja, tak lama pon. haha. then habeh around pukui 1, then balik tidoq.

Khamis 30 Disember - Hari Kelima

pagi tu tadak senaman. terus ke aktiviti seterusnya bersama dpa, pkui 8.30. tdoq la lama sikit. hehe. then nak taw dak buat apa? haha. main bola, group vs. group. group aku, pahawan Gayong kalah awai2 g. haha macam pa g. nak gelak pon ada. defender semua budak kecikkecik xD tapa la, kita men just fr fun. then main tarik upeh, er lagi satu tu aku xtaw nama pa. aku nak men tapi tadak org nak tarik aku. semua sakit kaki. haha takpa la. pass ja.

oh yeah, did i mention masa budak laki main bola tu, kami diserang dgn belon air? oh mann bila terkena tu, dah la kena handphone cabuk aku tu. This Is War, bebeh! haha. aku pon curik2 amek belon air. aku pecahkan dkat cikgu Fendi. pergh benggang kot dia xD hehe. jangan marah, kita nak enjoy kan harinih?

then terus perang belon. skali tu aku aim nak kenakan mat rock kesayangan semua tuh. forst try x kena. melantun kot. sakit hati. last2 aku yang terkena. haha then curik amek satu lagi belon. akhirnya terkena. dia keng kot walaupun kena kaki ja. kecoh lebeh ==' haha then rehat, ptg tuh buat apa ntah. peh x ingt. oh yeah yang igt last2 sebelom makan tghri, ada game between jurulatihs' and team yang menang first2 tu. tokwan turun padang woo! macam beckham sudeh. haha semua2 striker, tokwan ah. tabik ah.

yang aku ingt, ptg tuh dalam pkui 6 kami pon gerak p dewan. smpai2 ja semua dah duduk elok ja. aku pon macam.. er? nak bagi bengkung dh ka? pakai uniform semua elokk ja? duduk2 ja tngok budak awan puteh da dapat bengkong. aku pon frust ah, nak dapat dah. mentally semua x prepared trus trg aku ckp. haha ==' stupid gila.

then smpai turn budak merah, aku terkejut kot tgk budak laki ramai dpt 2,1 cula je. i was like, whaa?? dpa main ok, what? yang dpt 3 cula is aku, kak bed, kak fira, kak mas, awai & aen. oh okay. dapat2 ja bengkung mcm nk teyak pon ada. tak percaya. sijil pengiktirafan dn bengkung merah 3 cula ada dpt mata aku. perhh touching sat masa tu. hbeh penyampaian bengkung, smua siap2 utk gerak p dewan sekolah Chung Hua ka amenda ntah nama skolah tu.

aku, kak rahmah, kak bed, kak fira & kak mas naik dgn cikgu Rusli. smpai2 ja, ternganga kot. besau gilo dewan tuh. perh. then aku ngan kak bed p tandas. siap2 then kuar balik. kuar2 je dgr sapa tatau dok melalak. ih3, ingt dpa pasang cd. rupanya sound check ==' kak fira rupanya dok melalak. lagu nirmala dgn cindai. and now aku addicted dkt lagu tu. apa niiii. ya Allah ;\

okey then kami pon pakai la kain pelikat apa semua tuh. and for the first time, aku pkai bengkung merah tu :"> but tak sampai 10 minit, ada cikgu mintak bengkung nk pakai. dia tak bawak bengkung dia. dalam hati, i was like what theeeee ==' takpa la, bagi ja. naseb aku bwk bengkung hijau tu. klw dak tadak bengkung la aku. then kami pon jd penyambut tetamu. then duduk.

persembahan. perh persembahan glggng pusat mantap gilos. aku tengok pon jeles. sumpah jeles. performance kak fira ngan kak mas mmg hebat ah. padan ah dpt emas (eh, betol ke?) yang pentas berangkai2 tuh mmg sempoi ah. tabik berspring2 ah. teringin lama dh aku nk bt tempur. but tadak partner. smpailah skrg. kat mana lah aku nak korek lubang carik partner nih? syukur kak bed ada. tp smpai bila kak bed bole jd partner aku? tu pon dekat gurun jeh. waktu2 lain? xkan nak buat mcm last year jugak, sampai sana baru carik? tak pasai kena marah ja.

okeh terbabas topik lagi. then dorg mula bwk masuk kek. perh 5 tingkat tuh. dari bawah, hitam, kuning, merah, hijau & putih. sadly aku tk sempat makan, ayah dah urge nak amik aku. haila kalau ye pun tunggu ah smpai habeh majlis :'( sedeh ah x dpt tgkp gmbr dgn dorg tuu. nak teyak pon ada. tapa la, kenangan manis ni aku simpan smpai bila2. tiap2 malam nk tido teringt ja dkat dpa semua tuh. mmg best habes :D

aku akhiri post nih dgn gmbar2 :) enjoy and thanks fr reading. hehe curik pakai*.


dari kiri: kak Fira busuk, kak Mas sempoi, kak Bed sporting, saya :)

Angkatan Belia Muda :)

Cikgu Yek & Kak Bed lepas sampai dewan sekolah tu..

Tokwan main bola macam beckham :)

Majlid Penutupan Kursus Kenaikan Bengkong dan
Majlia Penganugerahan Sandang/Watikah
PSSPGM
:)

senanye nak tunjuk muka Achik Koha, bukan yang sebelah kanan tuh =='


abaikan yang posing baik punya bawah tu.
nak tunjuk papan tanda tu je :)

kiri tuh pakcik nama Awai. kanan tuh makcik nama Busuk :)

Putra Asy Azfar bin Shamsul Putra :)
p/s: comey kan dia :DD

Arief, Syaikhullah, Indra, Nazrin.
known as:
*xtaw*, Pon, Indra ==', Aen.

ahli belia muda di gelanggang pusat
*tringin jd ahli jugk :)

Aina & Kak Bedah xD

sorry gambar tak teratur. main buh je. thanks fr reading and have a good school year, everyone!
oh yeah satu lagi nak habaq:

I MISS THOSE PEOPLE :'(

p/s: kak fira, bila g nak jumpak ah?


Aina Shobri,
PMR Candidate 2011,
Hidup Mulia Mati Syahid!

No comments: