Monday, November 1, 2010

bawa bertenang, mengucap..


salam alaik (;

apa khabar iman korg? insyaAllah oke sajaa. akU? hmm mood semakin oke cuma kadang2 cranky. taktau pasepa but i feel like getting mad on something. i dont know who; maybe i'm just mad at myself kot? entahlah! but thats not the point. atas ketenangan jwia yang aku perolehi sedikit demi sedikit, otak aku pun dah clear, boleh pikir dgn jelas, insyaAllah.

SABAR - bile nampak/org sebut perkataan ni, ape korg pikir? pada pendapat korg, apa maksud sabar? dan apa pulak kelebihan sabar? kalo korg sabar.. korg rasa korg dapat apa? utk definisi yang tepat, belum ada dalam kamus hidup aku. tapi based on apa yang aku dah pelajari selama 14 tahun, 5 bulan, 8 hari, dan beberapa jam hidup ni;

sabar utk elak dibenci org.. knp? kalau kita tak sabar, sudah semestinya kita panas baran, betul x? hmm aku tauk, dulu aku baran gilee. sikitsikit nak marh.. kan? hmm.. ntahlah, dulu aku jahil, insyaAllah skrg ni x da. spt yang kita semua ketahui, marah itu sifat syaitan. nak ke kita jadi mcm syaitan? aku tanak laa. jadi, kalau kite xnak org benci dn pandang serong trhadap kite, bawaklah bersabar, mengucap.. (;

sabar jugak utk disayangi oleh Allah. sehubungan dgn point diatas, bila kita dah sabar, kita dah tenang, sudah semestinya Allah suka sbab kita x ikut nafsu utk terus marah.. btol x? dahlah Allah sayang, pahala bertambah, iman pun smakin teguh.. tak ke untung tu? jadi, apa lah yang susah sgt utk sabar? bawaklah bertenang, mengucap.. (;

sabar jugak kunci kebahagiaan. sabar + toleransi - kebencian + keredhaan Allah = kebahagiaan. formula utk kehidupan yg bahagia dan point yg paling penting dlm asas mencapai kebahagiaan adalah sabar. sebenarnya, Allah bg kita dugaan ngn ujian hnya untuk menguji kita *duhh, nama pun ujian* uji kita samada kita beriman atau x.. kalau kita beriman, mesti kita bersabar dn terus igt Allah.. Allah boleh uji kita dri segi kesenangan hidup, kekuatan rohani dan jasmani, jugak sbgainya.. mcm2lah.. kalau kita boleh tempuhi bnd tu dgn kesabaran, nescaya Allah akan beri kita kebahagiaan.. hehe (;

bermacam2lah definisi sabar nih. dan apa pulak kelebihan kita bersabar? lebih kurang spt diatas.. kita bersabar utk disayangi Allah.. kita bersabar utk tingkatkan iman dan pahala.. macam org selalu cakap; "as-sabarun minnal iman.." jangan tau cakap ja, maksud dia ttau.. haha, maksud dia; sabar itu separuh daripada iman..

separuh.. whoa banyak tu! jadi, iman ni sgt pentingg and die memainkan peranan yg besar lam hidup kite. kalau takde iman, takde kesabaran lah kite kan? dan kalau takde kesabaran,Allah tak sayang lah kan? erkk.. jadi, bersabarlah anda..

*maaf entri kali ni tak panjang, kehilangan idea*

-Aina Shobri

No comments: